Salvadori Arte Pistoia

Posted by on jul 11, 2017 in Nieuws

(vertaald uit de blog van Arte Laguna Prize)

Het bijzondere kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Paul Funcken is gerealiseerd tijdens zijn artist in residence. Hij verbleef van 7 tot 23 juni 2017 in de Fonderia Artista Salvadori Arte (Pistoia, Toscane). De arte Laguna Prize heeft als doel om de samenwerking tussen artistiek vakmanschap en technische kennis van het brons gieten te ondersteunen door het creëren van artist in residences.

De kunstenaar vertelt wat het persoonlijk betekende om samen te werken met Salvadori Arte en hoe het heeft bijgedragen tot zijn artistieke groei: Uitverkoren zijn tot een van de winnaars was voor mij een grote verrassing, zo groot dat ik me afvroeg waarom, uit vele kwalitatief hoge inzendingen en de keuze viel op mij. Zoveel goed creatief werk bij de inhuldigingsceremonie maakte mij trots om één van de finalisten te zijn. Ik voelde me echt trots: deze kans is een goede stap voorwaarts voor mijn carrière. Ik ben net in de Fonderia Artista Salvadori Arte geweest. Ik voelde mij er direct thuis, naar mijn begrippen is het een grote gieterij met heel veel ervaring. Hoewel het niet de eerste keer was dat ik met brons heb gewerkt, heb ik veel geleerd. Het contact was persoonlijk, medewerkend en openhartig personeel om hun kennis te delen. Ik zal in de toekomst het contact onder houden met Fonderia Artista Salvadori Arte, een bronsgieterij met een lange traditie en specialist in de verloren wastechniek. Zij werkt o.a. in samen met kunstenaars zoals Fernando Botero, Roberto Barni, Alexander Kosolapo. Salvadori Arte biedt de know how en hulp tijdens de verwerkingsfasen en realisatie van artistieke projecten. Paul Funcken benadrukte ook hoe zijn artistieke idee overeenkomt met de technieken die Fonderia gebruikt:

Mijn project voor de Fondazione Salvadori Arte is gebaseerd op het principe van het creëren van kunst zoals de natuur dat doet. Daarbij is het voor mij belangrijk om de sporen van de het creëren zoveel mogelijk te behouden. Ik denk dat het zichtbaar houden van de touche van de kunstenaar en de sporen van het gietproces een toegevoegde waarde is voor het kunstwerk. Nogmaals hartelijk dank aan Arte Laguna Prize en Salvadori Arte die mijn verblijf tot een succes heeft gemaakt.

Klik hier voor een korte video