Een nieuw beeld van glas

Posted by on apr 20, 2014 in Nieuws

PaulFuncken - WervelkolomIn opdracht van een Praktijk voor Fysiotherapie heb ik een beeld van glas gemaakt. Het uitgangspunt voor deze opdracht was een interpretatie van de wervelkolom. Voor een Fysiotherapeut zijn de handen het ‘gereedschap’ en wervels de ‘materie’.

Dit bracht mij op het idee om tijdens het ontwerp proces gebruik te maken van vormen die ontstaan wanneer je klei in je handen samenknijpt. De vormen die hierdoor ontstaan heb ik vervolgens al stapelend bij elkaar gebracht tot een wervelkolom. Vervolgens heb ik een fijnere verdeling gemaakt, niet met de intentie om natuurgetrouwe wervels te maken maak juist de suggestie ervan is voldoende.

Nadat het ontwerp is goedgekeurd heb ik een reproductie mal gemaakt van siliconen en steunkappen en vervolgens opnieuw afgevormd met was. Het beeld is in helder kleurloos glas uitgevoerd met gebruik van de vormsmelt techniek ofwel kiln casting. De techniek van hittebestendige gips-silica mallen beheers ik inmiddels dusdanig dat ik ook complexe vormen kan casten. Interesse hoe dit proces in zijn werk gaat kijk dan naar mijn cursusaanbod.