Home » Letters in steen

Letters in steen uit regio Tilburg

Jouw tekst, op elk gewenst materiaal

Letters in steen gekapt of in natuursteen gegraveerd, gezandstraald of met de hand geboetseerd en in brons afgegoten; het kan allemaal bij Paul Funcken in Udenhout, nabij Goirle en Tilburg. In het atelier maken we veelvuldig gebruik van deze oude ambachtelijke technieken, ondersteund met moderne apparatuur. Een met de hand gehakte letter in natuursteen draagt altijd de signatuur van de maker. Geen twee tekens zijn precies gelijk én dat maakt dat de tekst leeft. Voor tekst in natuursteen gelden speciale regels en wetten: diepte en reliëf en spelen met licht en schaduw.

gevelplaat atelier - Paul Funcken

De toepassing van letters in steen

Letters in steen uit mijn atelier nabij Tilburg kunnen op verschillende wijzen worden ingezet. Bijvoorbeeld als gevelsteen, naamborden, huisnummers, zonnewijzers, als tekstplaat maar ook als toevoeging op een grafmonument.

Gevelsteen

Een gevelsteen is een bijzondere steen aan de gevel van het huis waarin de naam van het huis of een beeldhouwwerk in uitgehouwen is. Het doel van een gevelsteen was oorspronkelijk bedoeld om een locatie eenvoudig vindbaar te maken. Met de introductie van de straatnamen door Napoleon nam het gebruik van gevelstenen af, maar het is nog steeds een mooie vorm van letters in steen die ik graag voor je verzorg.

Tekstplaat of plaquette

Een plaquette (ofwel een platte afbeelding in éénzijdig reliëf) is gemaakt van een metaal of steen, waar het schrift of de afbeelding in wordt afgebeeld. Een plaquette kan worden aangebracht op een gedenkteken of op een gevel, ter herinnering aan een gebeurtenis, een speciale historische gelegenheid of als markering. Tekstplaten kunnen zowel gestraald als met de hand gekapt worden.

De teksten die met de hand zijn gekapt, worden gekenmerkt door een mooie authentieke uitstraling. Het vervaardigen van gehakte letters is een prachtig vak, maar valt of staat met een goed ontwerp. Voordat de letters worden vervaardigd, wordt het ontwerp zowel met de hand als digitaal getekend. Het voordeel van een digitale tekening is dat het ontwerp na de schetsfase gemakkelijk kan worden aangepast. Ook kunnen we een ontwerp in 3D tekenen waardoor we het voorafgaand aan de productie aan alle zijden kunnen bekijken.

Technieken

De letters in steen kunnen op verschillende manieren worden vervaardigd:

  • Letters hakken
  • Zandstralen
  • Diepstralen
  • Reliëfs hakken

De steentypograaf heeft de technische kennis in huis om teksten leesbaar te vertalen naar een toepassing in steen. In een eerste gesprek spreken we de opdracht door en wisselen we ideeën uit. Worden het handgetekende letters of wordt er gekozen voor een bestaande typografie? Wat wordt de stijl, welk materiaal kies je en op welke wijze worden de letters vervaardigd? Daarnaast zijn er verschillende afwerkmethoden mogelijk. Een van de meest gekozen methoden is het ‘vergulden’.

Vergulden

Een gekapte letter dankt zijn leesbaarheid aan de schaduwwerking. Vaak is dit voldoende en de mooiste oplossing. Het is mogelijk om de letters in te lakken of te vergulden in steen. Het gebruik van bladgoud of bladzilver geeft extra karakter.

Uitvoering in elk gewenst materiaal

Cijfers of letters van Arduin
Letters-in-Steen-Cijfers-of-Letters-van-Arduin

Op ambachtelijke wijze wordt een naambord gekapt in een plaat arduin. De dikte van het materiaal kan worden aangepast naar je wensen. Wil je kleine details verwerkt hebben in een naambord? Met behulp van een sandblast-sjabloon is stralen in verschillende dieptes mogelijk. Losse huisnummers worden door middel van waterjet gesneden uit bijvoorbeeld Arduinplaat. Elk lettertype is mogelijk. Na het snijden van cijfers of letters worden deze met de hand nabewerkt.

 

Cijfers of letters van Metaal
Letters-in-Steen-Cijfers-of-Letters-in-Metaal

Wil je een huisnummer in een bijzonder design? Het is mogelijk om letters en cijfers uit metaal tot wel 80 mm dik te snijden. We voorzien het metaal van een coating zodat de cijfers of letters lang behouden blijven.

 

Tekst op glas
Letters-in-Steen-Tekst-op-glas

Vroeger werd glas gematteerd door het te etsen. Dit is zeer schadelijk voor het milieu, daarom wordt glas nu gematteerd met de zandstraaltechniek. Met behulp van corund of glasparels wordt het glasoppervlak ‘aangetast’ en ontstaat een mattering. Voor grote oplages kunnen we het glas bedrukken met een twee-componenten-inkt die hetzelfde effect geeft.

 

Geschilderde tekst
Letters-in-Steen-Geschilderde-Tekst

Met de hand schilderen is een tijdrovend en kostbaar proces. Het kan een stuk efficiënter door gebruik te maken van een computergesneden tekstsjabloon. Na het aanbrengen van het sjabloon wordt deze ingelakt. Voor meerdere panelen met dezelfde tekst maken we gebruik van zeefdruktechniek.

>> Neem voor meer informatie en een prijsopgave contact op

Ontdek de vele mogelijkheden voor letters in steen

Wat voor letters in steen laat jij maken bij mijn atelier in Udenhout, nabij Tilburg? Of wil je juist een ander kunstwerk op maat laten maken? Bijvoorbeeld een marmeren beeld of prachtige glaskunst? Geef je wensen aan mij door. Neem contact met mij op via ontwerp@paulfuncken.nl of +31 (0)6 53 26 91 63. Ik ga graag voor je aan de slag.

Lesgeven - Paul Funcken