Jouw tekst, op elk gewenst materiaal

Letters in steen gekapt of in natuursteen gegraveerd, gezandstraald of met de hand geboetseerd en in brons afgegoten. In het atelier maken we veelvuldig gebruik van deze oude ambachtelijke technieken ondersteund met moderne apparatuur. Een met de hand gehakte letter in natuursteen draagt altijd de signatuur van de maker. Geen twee tekens zijn precies gelijk én dat maakt dat de tekst leeft. Voor tekst in natuursteen gelden speciale regels en wetten: diepte en reliëf en spelen met licht en schaduw.

Letters in Steen: de toepassing

Letters in Steen kunnen op verschillende wijze worden ingezet. Bijvoorbeeld als gevelsteen, naamborden, huisnummers, zonnewijzers, als tekstplaat maar ook als toevoeging op een grafmonument.

Gevelsteen
Een gevelsteen is een bijzondere steen aan de gevel van het huis waarin de naam van het huis of een beeldhouwwerk in uitgehouwen is. Het doel van een gevelsteen was oorspronkelijk bedoeld om een locatie eenvoudig vindbaar te laten zijn. Met de introductie van de straatnamen door Napoleon nam het gebruik van gevelstenen af.

Tekstplaat / Plaquette
Een plaquette (Ofwel een platte afbeelding in éénzijdig reliëf) is gemaakt van een metaal of steen, waar het schrift of de afbeelding in wordt afgebeeld. Een plaquette kan worden aangebracht op een gedenkteken of op een gevel, ter herinnering aan een gebeurtenis, een speciale historische gelegenheid of als markering. Tekstplaten kunnen zowel met de hand worden gekapt als worden gestraald.

De teksten die uit de hand zijn gekapt worden gekenmerkt door een mooie authentieke uitstraling. Het vervaardigen van gehakte letters is een prachtig vak, maar valt of staat met een goed ontwerp. Voordat de letters worden vervaardigd, wordt het ontwerp zowel met de hand als digitaal getekend. Het voordeel van een digitale tekening is dat het ontwerp na de schetsfase gemakkelijk kan worden aangepast. Ook kunnen we een ontwerp in 3D tekenen waardoor het aan alle zijden voorafgaand aan de productie kunnen bekijken.

Technieken

De Letters in Steen kunnen op verschillende manieren worden vervaardigd:

  • Letters hakken
  • Zandstralen
  • Diepstralen
  • Reliëfs hakken

De steentypograaf heeft de technische kennis in huis om teksten leesbaar te vertalen naar een toepassing in steen. In een eerste gesprek spreken we de opdracht door en wisselen we ideeen uit. Worden het handgetetekende letters of wordt er gekozen voor een bestaande typografie; wat wordt de stijl, welke materiaal wordt er gekozen en op welke wijze worden de letters vervaardigd. Daarnaast zijn er verschillende afwerkmethoden mogelijk. Een van de meest gekozen methoden is het ‘vergulden’.

Vergulden
Een gekapte letter dankt zijn leesbaarheid aan de schaduwwerking. Vaak is dit voldoende en de mooiste oplossing. Het is mogelijk om de letters in te lakken of te vergulden. Gebruik van bladgoud of blad zilver geeft een extra karakter.

Uitvoering in elk gewenst materiaal

Cijfers of letters van Arduin
Letters in Steen - Cijfers of Letters van ArduinOp een ambachtelijke wijze wordt een naambord op ambachtelijke wijze gekapt in een plaat arduin. De dikte van het materiaal kan worden aangepast naar je wensen. Wil je kleine details verwerkt hebben in een naambord? Met behulp van een sandblast sjabloon stralen in verschillende dieptes. Losse huisnummers worden door middel van waterjet gesneden uit bijvoorbeeld Arduinplaat. Elk lettertype is mogelijk. Na het snijden van cijfers of letters worden deze met de hand nabewerkt.

Cijfers of letters van Metaal
Letters in Steen - Cijfers of Letters in MetaalWil je een huisnummer van een bijzonder design? Het is mogelijk om letters en cijfers uit metaal tot wel 80 mm dik te snijden. We voorzien het metaal van een coating zodat de cijfers of letters lang behouden blijven.

Tekst op glas
Letters in Steen - Tekst op glasVroeger werd glas gematteerd door het te etsen. Dit is zeer schadelijk voor het milieu daarom wordt glas gematteerd doormiddel van zandstraaltechniek. Met behulp van corund of glasparels wordt het glasoppervlak ‘aangetast’ en ontstaat een mattering. Voor grote oplages kunnen we het glas bedrukken met een 2 componenten inkt die hetzelfde effect geeft.

Geschilderde tekst
Letters in Steen - Geschilderde TekstMet de hand schilderen is een tijdrovend en kostbaar proces. Het kan een stuk efficiënter door gebruik te maken van een computergesneden tekstsjabloon. Na het aanbrengen van het sjabloon wordt dit ingelakt. Voor meerdere panelen met dezelfde tekst maken we gebruik van zeefdruk techniek.

>> Neem voor meer informatie en een prijsopgave contact op