Inspiratie voor beeldhouwen

Posted by on dec 16, 2013 in Nieuws

Inspiratie voor beeldhouwen

Het is niet zo eenvoudig om het begrip inspiratie te formuleren. Het is voor iedereen verschillend wat juist die inspiratie geeft. Ik haal mijn inspiratie door veel naar kunst te kijken in musea en galerieën. Het werk van hedendaagse kunstenaars is voor mij een belangrijke bron van inspiratie zowel qua beeld als materiaal gebruik.

Als je wilt beginnen met beeldhouwen dan helpt het om te zoeken naar beelden die jou aanspreken. Je kunt makkelijk inspiratie op doen door bijvoorbeeld de volgende website te bekijken:

Vind je vooral de natuur inspirerend? Kijk dan eens naar hoe kunstenaars beelden uit de natuur vertalen naar een kunstwerk. Dat kan natuurgetrouw zijn of abstract.

Abstracte beelden hebben niet direct een herkenbare voorstelling maar zijn wel afgeleid van iets. Als je een figuratief beeld wilt gaan maken, zorg dan dat je de karakteristiek lijnen van de vorm herkent en die overbrengt op jouw steen. Een moeilijke stap is dat je van het platte vlak (foto of tekening) naar ruimtelijke vorm moet. Op een afbeelding zie je niet hoe de achterkant van het beeld uit ziet. Je kunt oefenen door eerst een schets van klei of was te boetseren. Het voordeel is dat je dan je beeld van alle kanten kunt bekijken.

Vind je het moeilijk om tot inspiratie te komen begin dan met tekenen, eenvoudige schetsen helpen je bij het vormen van een idee. Gebruik daarbij voldoende vellen papier, zit niet uren te zwoegen op een tekening maar produceer veel vlotte losse schetsen.

Succes, Paul Funcken

Wil jij ook aan de slag met het maken van je eigen beeld? Meld je dan nu aan voor de cursus Beeldhouwen!