De grafmonumenten die Paul Funcken maakt zijn beter te omschrijven als grafkunst. Elk monument dat Paul maakt is voor hem een persoonlijk monument. Het bevat kenmerken die passen bij de overleden dierbare. Paul streeft naar een perfecte combinatie van zeggingskracht en eenvoud. Door zorgvuldig gekozen materialen ontstaat een versterking van het ontwerp.

“Ik ben ervan overtuigd dat een eigen ontwerp meer zegt dan een monument uit een gids met standaard grafmonumenten.”

De grafmonumenten die hierin worden getoond worden vaak aan de andere kant van de wereld geproduceerd en met een heel ander gevoel voor vormgeving en traditie. Ik verzorg het ontwerp, realisatie en plaatsing, waarbij je nauw betrokken wordt bij de totstandkoming. Want alleen met een betrokken werkwijze kan een uniek gedenkteken ontstaan.

Verschillende soorten gedenktekens

Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft wel een idee over zijn of haar laatste rustplaats. Begraven of cremeren, ter aarde stellen of uitstrooien. En de wijze waarop de overledene kan worden herdacht: op een kerkhof (grafsteen of urnplaat), op een speciale locatie (gedenksteen of monument) of een glazen urn. Paul kan in deze soorten gedenktekens voorzien.

Grafsteen
Het woord ‘grafsteen’ doet misschien af aan de grafkunst die ik maak. Elke grafsteen die ik maak bevat persoonlijke elementen die passen bij de overledenen. Ik streef naar een perfecte combinatie van zeggingskracht en eenvoud. Materiaalkeuzes kunnen dit versterken.

Urnplaten
De vraag naar unieke urnen en urnengraven neemt toe. In een urnengraf kun je een urn plaatsen en hiermee een open gedenkplaats creëren. Als een urnengraf afgedekt wordt met een plaat, dan kan deze worden voorzien van een tekst en/of een sculptuur

Glazen Urn
Het is mogelijk om een urn van geblazen glas te maken. De as kan naderhand in de urn worden gelegd of tijdens de productie met het glas versmolten worden.

Gedenksteen / Monument
Niet voor iedereen is een kerkhof de plaats om te gedenken. Het zijn vaak de herinneringen in de privéomgeving die veel sterker zijn. De behoefte leeft om in die eigen omgeving een permanente herinnering te maken. Een steen met een persoonlijke tekst kan de herinneringen levend houden. Wanneer ik dit soort monumenten maak, kies ik vaak voor monumenten die subtiel aanwezig zijn.

 

Voorbeelden van grafmonumenten